ČAJOVNA POD POKLIČKOU

Černé čaje

 
Když se řekne čaj, tak si většina lidí pod tímto pojmem představí právě černý čaj. Důvod je jediný, černý čaj byl po dost dlouhou dobu jediným v Evropě rozšířeným a známým čajem.
Na počátku obchodování s čajem, se čaj do Evropy dovážel lodí a obchodní cesty trvaly lodí i třeba celý rok. Zelený čaj by za tuto dobu ztratil veškeré aroma a účinné látky. Začal se hledat způsob, jak čaj do Evropy dovážet a zároveň zachovat jeho kvalitu. Zjistilo se, že pomocí fermentace, což je vlastně proces oxidace čajových lístků, se čaj zakonzervuje a vydrží čerstvý po dlouhou dobu.
Při výrobě černého čaje prochází lístky čajovníku fermentací. Díky tomu má černý čaj zvýšený obsah teinu (kofeinu) oproti jiným čajům. Proto jsou účinky čaje velmi povzbudivé, a to také díky vitamínu B1, který se v černém čaji rovněž nachází. Černý čaj je obzvláště vhodné pít při duševní práci, zátěži a rozhodně umí plně nahradit šálek kávy. Oproti kávě má černý čaj jednu velkou výhodu, káva má silnější krátkodobý účinek, ale čaj má tento účinek kofeinu rozložený na mnohem delší dobu. Černý čaj umí také dodat lepší náladu a svojí lehkou trpkostí i srovná žaludeční problémy. Jako účinky zeleného čaje, účinky bílého čaje, tak i účinky černého čaje jsou velmi antioxidační.
Číňané tento čaj označují, jako červený. Tímto způsobem upravený čaj bylo možné dlouho skladovat a přepravovat na velké vzdálenosti.
Nedávno v jedné studii američtí vědci objevili další blahodárné a pozitivní účinky černého čaje. U několika lidí vedlo pravidelné pití černého čaje ke snížení cholesterolu v jejich krvi a následně ke snížení pravděpodobnosti srdečních potíží. Černý čaj je také vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu glukózy v krvi.
Darjeeling TGFOP 1 „Lucky Hill“
Velmi dobrý Darjeeling se zlatým nálevem a aromatickou chutí. Jen si to představte: vysoké zelené kopce zahalené do mlhy, jemný déšť, chladný čerstvý vzduch. Nad hlavou vám proletí volavka, v dálce putuje stádo slonů. Na obzoru se rýsuje Kanchenjunga (tibetsky : pět pokladnic velkého sněhu)… V tak nádherné krajině nemůže růst obyčejný čaj. Darjeeling je legendou. Má skvostný jantarový nálev a skutečně plnou, intenzivní chuť. Je to láska na první doušek.
Ceylon Orange Pekoe
Jedinečný vysokohorský čaj, velmi lehký a světlý šálek. Dvěma slovy: čistý a svěží. Ceylon Orange Pekoe je esencí toho nejlepšího, co od černého čaje můžeme čekat. Velice jemný, vysoce kvalitní a mimořádně povzbuzující. Klasika z provincie, kde se čaj pěstuje už od roku 1870, nezklame. Lehce pikantní čaj zahřeje zkřehlé prsty a dodá energii po túře zasněženou krajinou. Sáhněte po něm ale i v parném letním odpoledni ve městě – přinese vám dobrou náladu a chuť do další práce.
China Pu Erh
Velmi tmavý šálek s obzvláště výraznou a intenzivní chutí. Dodatečně fermentovaný, tmavý čaj z jihočínské provincie Yunnan. Dlouhý svinutý tmavě hnědý list s šedavým leskem na povrchu. Tento čaj se vyznačuje zcela specifickým zemitým aromatem starých buddhistických klášterů. V šálu je pak nálev až kávově temné barvy.
Lisovaný Pu Erh - cihla
Vynikající lisovaný Pu Erh tmavého typu. Rok balení 2012. Pro každodenní pití, vhodný pro Pu Erhové začátečníky. Prospívá po jídle, podporuje trávení, posiluje imunitu a pomáhá detoxikaci organismu. Pozor, snadno mu lze přivyknout. Temný, červeno-oranžový nálev, silné, plné, dlouhotrvající, zemité chuti.
Vícenálevový
Lisovaný Pu Erh - Svatební koláč
Výběrový lisovaný Pu Erh tmavého typu. Svatební koláč je lisován tak, aby byla výsledná chuť Pu Erhu lahodná a vyvážená. Rok balení 2010. Pu Erh se stárnutím ještě zjemňuje a jednotlivé tóny se zaoblují. Výsledkem je plná ořechová chuť podpořená výrazným aroma a temně rudým nálevem.
Vícenálevový
Gruzínský Tkibulský CGC 01
Plný, hutný, nasládlý nálev s balzamickými tóny, lehce připomínající darjeelinské čaje. Pro svou osobitost velmi oblíbený černý čaj z podhůří Kavkazu. Vhodný pro běžné popíjení. Vynikající je oslazaný medem či cukrem a s citronem.
Vícenálevový
China Oolong
Příjemný, jemně květinový čaj s malým obsahem kofeinu. Jedná se o druh polofermentovaného čaje, často se mu také říká čaj polozelený, modrozelený nebo žlutozelený. Tyto názvy mají svůj původ v barvě čajového nálevu. Oolong je díky významnému obsahu příznivě působícího kofeinu považován za výborný stimulant nervového systému. Jako každý čaj člověka velmi osvěží, nabudí a poskytne vždy jedinečný zážitek. Má rovněž řadu zdraví prospěšných látek.
English Breakfast Tea
Směs černých čajů vyniká tím, že ačkoliv je v ní poměr cejlonských, assámských a afrických čajů každý rok jiný, tak díky úsilí degustátorských mistrů, si každý rok můžete v šálku vychutnat omamný nápoj stejné chuti jako generace před vámi. Pro svou plnou chuť a povzbudivý účinek vhodný k rannímu popíjení např. s mlékem a medem.
Five o´clock Tea
Odpolední směs čajů z Ceylonu a Darjeelingu, ochucená bergamotem a citrusem. Za vším hledej ženu! Kouzelný obřad pití odpoledního čaje zavedla anglická vévodkyně Anna z Berfordu. Aby si zkrátila dlouhou chvíli mezi obědem a večeří, začala si zvát přítelkyně na šálek černého čaje a něco malého k zakousnutí. Vzácný čaj byl velkým lákadlem a ve vybrané společnosti se zvyk rychle ujal. Vy si udělejte čas, my vám dodáme super kvalitní Five o´clock tea.
Earl Grey
Představuje směs ceylonských čajů aromatizovaných bergamotovou silicí. Vyznačuje se osvěžující, lehce citrusovou chutí a skvěle se hodí k zákuskům. Stará dobrá a osvědčená klasika. Černý Earl Grey patří v mnoha rodinách k nezbytnému inventáři. Jste zvědaví, proč ho milují lidé od Manchesteru po Tokio? Proč se každé ráno rozvoní v milionech kuchyní? My to víme. Má totiž vynikající chuť a mimořádnou povzbuzující schopnost. Ať už si ho uvaříte ráno nebo v poledne, vždycky udělá radost.
Krvavý pomeranč
Směs cejlonských, assámských čajů obohacená květy saflóru a příjemným pomerančovým aroma. Temně rudý nálev vynikající chuti. Jeden z chuťově nejzajímavějších aromatizovaných čajů. Saflor odborně Světlice barvířská není pro mnohé příliš známá rostlina. Přesto se s ní ač nevědomky, velmi často setkáváme. Saflor osvěžuje, léčí, lahodí oku i škádlí chuťové pohárky.
Karamelový čaj
Dobrá základní třída čínského červeného čaje, nálev příjemné chuti i vůně s výraznou, charakteristicky mléčně nasládlou karamelovou složkou, kterou zvýrazňují přidané kousky karamelu. Vyzkoušejte karamelový čaj při odpoledním klábosení s přáteli. Experimentujte s dochucením, přidejte třtinový cukr, med, alkohol… Pití čaje nemusí být nuda!
Zázvorový čaj
Čerstvý zázvor povařený s cejlonským černým čajem. Zázvor je jedním z nejvíce používaných rostlinných léků na světě. Vařený s černým čajem je velmi zajímavou lahůdkou. Doporučujeme ochutit medem a skořicí.
černý čaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aktualizováno: 01.06.2021 18:09:48